Datolya zsíréget,
Vizi Erzsébet A datolya a Közel-Keleten igazi életelixírnek számít, amit táplálékként és gyógyszerként is fogyasztanak, a fahéj zsírégető hatásáról ismert. Értékes tápanyagaikat érdemes rendszeresen magunkhoz venni, például turmix formájában.
Egyrészt édes ízével nassolnivalónak is beillik, ám intenzív édességének köszönhetően csupán pár szem is elég belőle, hogy megszűnjön a sóvárgás. Másrészt számottevő mennyiségű rost található benne, ami nagyon jó hatással van a bélrendszer működésére.
Különösen vízbe áztatva pörgeti az anyagcserétemellett méregtelenítő hatása is jelentős. Datolya zsíréget a fehérje és a hasznos szénhidrát tartalma, így az izomépítést is támogatja.
Többféle B- valamint A- és C-vitamint is tartalmaz, így a bőr, haj egészségére is jótékonyan hat.
Számos nélkülözhetetlen ásványi anyag, például magnézium, vas, kalcium található benne, ami igazi szuperélelmiszerré avanzsálja. A következőkben egy selymesen lágy datolya, fahéj turmix receptjét hoztuk el, ami amellett, hogy finom, hozzájárul a gyümölcs összes jó tulajdonságának kihasználásához. Magozott, aszalt datolyát szinte bármelyik nagyobb élelmiszerboltban vásárolhatsz.
Hozzávalók: 5 szem előzetesen vízbe áztatott datolya zsíréget 1 pohár ízlés szerinti növényi tej 1 mokkáskanál fahéj és kurkuma néhány csepp vaníliakivonat A hozzávalókat turmixold össze, ha épp ráérsz meg is melegítheted, úgy még istenibben összeérnek az ízek. A fahéj szintén hasznos a fogyókúrázóknak, hiszen segít szabályozni a vércukorszintet, ami leggyakrabban okozza a nassolás utáni vágyat.
Ezen kívül méregtelenítőbaktériumölő is, csakúgy, mint a kurkuma, ami plusz antioxidánsaival a szabad gyökökkel is felveszi a harcot. Ennél jobb kombináció egy italban nem is kell.
Képek: Getty Images.